piątek, 11 sierpnia 2017
Konfitura borówkowa z anyżem.
Składniki :
2 kg borówek leśnych
60 dkg cukru
6 gwiazdek anyżu
Sposób wykonania :
Owoce przebież, opłucz na sitku, rozgnieć, wsyp do rondla. Dodaj gwiazdki anyżu w całości, postaw na małym ogniu, zagotuj. Co pewien czas zamieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, nie zapominając o zamieszaniu od czasu do czasu. Następnie wsyp cukier, mieszaj drewnianą łyżką , aż cukier całkiem się rozpuści. Smaż jeszcze kilka minut. Gdy konfitura zgęstnieje, wyjmij gwiazdki anyżu, a gorącą konfiturę przełóż do słoiczków. Słoiki zamknij szczelnie wieczkami, pasteryzuj przez 5-10 minut. Gotową konfiturę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
To ciekawe połączenie borówek z anyżem sprawia, że nasza konfitura ma piękny aromat i subtelny smak.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz