sobota, 19 sierpnia 2017

Dżem z mirabelek.







Składniki :
2 kg śliwek mirabelek
40 dkg cukru
Sposób wykonania :
 śliwki opłucz, usuń ogonki, przepołów na połówki, usuń pestki. Wsyp do rondla ( najlepiej z grubym dnem ), postaw na małym ogniu, gotuj przez około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj cukier, wymieszaj dokładnie i smaż dalej, na małym ogniu do momentu, aż cukier się całkiem rozpuści, a masa trochę zgęstnieje. Gorącym dżemem napełnij słoiczki, szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 5-10 minut. Gotowy dżem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
 Rada : Jeśli chcesz, aby Twój dżem miał jednolitą konsystencję ( nie było w nim kawałeczków łupin z mirabelek ) możesz go przed włożeniem do słoików przetrzeć przez gęste sitko lub po prostu zmiksować przez chwilę blenderem.
 Na dżem najlepsze są dobrze dojrzałe mirabelki o prawie pomarańczowym kolorze. Jeśli Twoje śliwki nie są całkiem dojrzałe, warto je pozostawić rozsypane na ściereczce lub papierze w ciepłym, lekko nasłonecznionym miejscu na 2-3 dni, a śliwki dojrzeją.


                          
                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz