piątek, 3 lutego 2023

Żeberka ze zdrową sałatką.

 


 

 

Składniki :

1 kg żeberek

sól 

pieprz mielony

3 łyżki octu jabłkowego

olej lub masło klarowane do smażenia

1/2 szklanki wody

Składniki na sałatkę :

2 czerwone cebule

szklanka ugotowanej fasolki ( najlepiej kolorowej )

10 dkg świeżej rukoli

10 pomidorków koktajlowych

2 łyżki pesto z bazylii

2 łyżki nasion słonecznika

pieprz mielony

sól najlepiej niejodowana np. kłodawska

olej do smażenia cebuli

Sposób wykonania :

 Żeberka porcjujemy, nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz octem. Wkładamy do pojemnika i odstawiamy na 1 - 2 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. 

 Gdy żeberka nam się marynują przygotowujemy sałatkę . Cebulę kroimy w piórka, smażymy  na niewielkiej ilości oleju, tylko tyle, aby cebulka się zeszkliła. Ugotowaną fasolkę ( możemy użyć fasolkę z puszki ) wsypujemy do miski. Dodajemy umyte i pokrojone na połówki pomidorki, zeszkloną cebulę oraz pesto, całość mieszamy łyżką . Rukolę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. 

 Żeberka obsmażamy na patelni ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Następnie wlewamy na patelnię 1/2 szklankę ciepłej wody i dusimy pod przykryciem około 50 minut. Dusimy aż mięso będzie miękkie. 

  Półmisek wykładamy pokrojoną rukolą , na nią kładziemy przygotowaną w misce sałatkę , a po wierzchu posypujemy nasionami słonecznika. Obok sałatki układamy gorące żeberka. Podajemy na stół jako drugie danie np. z ziemniakami. 

    

 

  Życzę smacznego ! 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz