czwartek, 18 lipca 2019

Kompot z wiśni na zimę.








Składniki :
wiśnie
cukeir
woda - najlepiej źródlana
Sposób wykonania :
 Wiśnie myjemy, a następnie wsypujemy do słoi, do wysokości 2/3 słoja. Aby wiśnie nam się nie rozsypywały możemy wsypywać je przez lejek z dużym otworem. Następnie do każdego słoja wsypujemy cukier 3-4 łyżki, ja dałem po 4 łyżki cukru na słoiki o pojemności 0,70 l. Słoje napełniamy wodą do pełna, najlepiej użyć wody źródlanej, ja używam wody ze źródełka koło Dukli. Brzegi słoi wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Mocno zakręcamy wieczkami. Wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy pod przykryciem przez 15 minut licząc od momentu, gdy woda osiągnie temperaturę 85 C. Gdy woda w garnku wystygnie, wyjmujemy słoje i czekamy, aby wyschły. Na pokrywki warto nakleić naklejki z datą sporządzenia kompotu. Ja użyłem naklejek do taśmy do metkownic, możemy je kupić w sklepach papierniczych. Kompot przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Kompot po otworzeniu możemy lekko rozcieńczyć wodą. Cukier który jest na spodzie słoja po kilku dnach sam się rozpuści.

 Rada : Przed napełnianiem słoików wiśniami warto sprawdzić czy brzegi słoi nie są wyszczerbione. 



                      Życzę udanych przetworów !


  

1 komentarz:

  1. Może zimy jeszcze nie ma ale temperatura na zewnątrz już bardzo zbliżona ;-) Fajny przepis, nigdy nie zapomnę kompotu z wiśni mojej babci...takie smaki pozostają na zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń