środa, 19 lipca 2017

Lemoniada porzeczkowo - wiśniowa.







Składniki :
50 dkg czerwonych porzeczek 
50 dkg wiśni 
3 szklanki wody
4 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
kilka świeżych listków melisy do dekoracji
Sposób wykonania :
 Porzeczki opłucz, wyciśnij z nich sok w sokowirówce. wiśnie opłucz, wydryluj, zmiksuj. Przełóż do rondla lub garnka, zalej wrzącą wodą, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Następnie przecedź i odstaw do wystygnięcia. Sok z porzeczek połącz z wywarem wiśniowym, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzoną lemoniadę rozlej do szklanek i udekoruj listkami melisy. Podaj do picia. 
 Dzięki zawartym w owocach składnikom lemoniada ta nie tylko doskonale chłodzi, ale także pomaga oczyścić nasz organizm z toksyn i utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. 


                                

                                Na zdrowie !


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz