czwartek, 13 lipca 2017

Dorsz w panierce z krakersów.







Składniki :
0,5 kg filetów z dorsza
1/2 szklanki pokruszonych słonych krakersów 
3 łyżki klarowanego masła 
sok z 1 cytryny
sól 
pieprz czarny mielony
Sposób wykonania :
 Filety opłucz, dokładnie osusz kuchennym papierowym ręcznikiem. Pokrój na porcje, Naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie masłem. Każdy kawałek ryby oprósz solą i pieprzem. W niedużej miseczce lub małym talerzyku wymieszaj pokruszone krakersy z pozostałą częścią roztopionego masła. Powstałą mieszanką obtocz każdy kawałek ryby. Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym, wstaw do nagrzanego piekarnika
 ( 180 C ) i piec około 25 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, odstaw do lekkiego przestygnięcia. Tuż przed podaniem skrop filety świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. 


                         Smacznego !


 

1 komentarz: