wtorek, 22 lipca 2014

Czyszczenie przypalonego pierarnika, grila i patelni.



Ruszt do pieczenia powinno się myć po każdym użyciu. Jeśli posypie się solą spodnią blachę piekarnika, pryskający tłuszcz i inne resztki jedzenia nie będą się przyklejać.  Dno piekarnika możemy także wyłożyć cienkim papierem pergaminowym lub folią aluminiową , wtedy łatwo usuniemy wszelkie zabrudzenia bez szorowania i długiego czyszczenia.
Wyczyścimy zabrudzony piekarnik, grill czy patelnię, jeśli posypiemy je solą i rozgrzejemy, aż sól zbrązowieje. Następnie ścieramy sól i czyścimy jak zwykle.
Przypalone resztki jedzenia w piekarniku należy posypać cienką warstwą sody oczyszczonej, zwilżyć wodą z spryskiwacza i pozostawić na około 2 godziny, a następnie wyczyścić.
Silnie przypalony piekarnik wyszoruje się preparatem z łyżki parafiny i 2 łyżek soli. Następnie całość należy opłukać wodą z dodatkiem soli.
Możemy także kupić w sklepach (np. chemicznych) lub w internecie specjalny środek do czyszczenia pieców, szybko i bez problemów wyczyścimy nim piekarnik czy szybę na której są trudno usuwalne zacieki. Polecam.  :-))


                                                         Pozdrawiam gorąco !

1 komentarz:

  1. Renata Andruk24 lipca 2017 10:59

    Oto sposób na takie niespodzianki, niewielką ilość 40min i....załatwione praktycznie bez szorowania.skuteczny i z gwarancją satyfakcji klienta
    https://www.amway.pl/product/0014,zel-do-czyszczenia-piekarnikow-amway?livesearch_phrase=piekar&livesearch_count=1#.WXW164SLTIU

    OdpowiedzUsuń