niedziela, 13 lipca 2014

Czyszczenie kuchenki - kilka wskazówek, część 1.



Pamiętaj; najlepiej wyczyścić płytę kuchenną czy piekarnik zaraz po zakończeniu gotowania lub pieczenia, gdyż łatwiej jest usunąć brud z ciepłej i nie zaschniętej powierzchni. Można to zrobić szmatką zanurzoną w wodzie z octem w stosunku 1:1. Kuchenkę ze stali szlachetnej i płytę ceramiczną warto raz na tydzień natrzeć cieniutko wazeliną lub oliwą do maszyn do szycia. Nieco wazeliny nakładamy na szmatkę i polerujemy czystą kuchenkę. Kuchenka będzie się wtedy mniej brudziła i łatwiej będzie ją później czyścić. 


                             Pozdrawiam serdecznie !

2 komentarze:

  1. Fajna rada z wazeliną - moze spróbuję ;) Tylko czyszczenie zaraz po zakończeniu gotowania jest chyba trochę niewykonalne - trochę jednak trzeba poczekać aż ruszty będą zimne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no oczywiście że nie natychmiast po zakończonym używaniu jak cała jest jeszcze gorąca. :-) Chodziło mi oto , aby starać się czyścić kuchenkę na bieżąco, nie używać brudnej kuchenki do ponownego użycia, ponieważ wtedy brud wyschnie i będzie nam jeszcze trudniej ją domyć.

      Usuń