sobota, 23 listopada 2013

Przepis na puszysty biszkopt.





 Puszysty biszkopt na torty lub ciasta.

Składniki :
Biszkopt jasny :                                         Biszkopt ciemny ( czekoladowy ) :
5 jajek                                                         5 jajek
5 łyżek cukru                                              5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej                                3 łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia              2 łyżki kakao
                                                                    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania :
 Oddzielić białka od żółtek, białka ubić w misce na sztywno. Następnie dodajemy po troszkę cukru i dalej ubijamy. Żółtka rozbijamy ( np. widelcem ) i wlewamy do białek ubitych z cukrem, delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko ( jeśli robimy biszkopt czekoladowy dodajemy również kakao i przesiewamy wszystko razem). Na końcu wsypujemy mąkę i krótko mieszamy, aby się nam ładnie połączyło. Wylewamy na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem, równo smarujemy i pieczemy w temperaturze 200 C około 20 minut.
Na jeden tort potrzebujemy 3 takie krążki, możemy upiec 2 jasne i 1 czekoladowy krążek. Czekoladowy dajemy wtedy do środka tortu, ładnie wygląda po przekrojeniu go !



Rada : Możemy dodać do naszego biszkoptu odrobinę kurkumy ( około 1/4 łyżeczki ) aby ciasto miało bardziej żółty kolor. 

                                                                                                                                             SMACZNEGO !


 
  

5 komentarzy:

  1. zrobię koniecznie, bo już od dawna szukam TEGO jedynego przepisu, może to będzie właśnie TEN ? :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę się cieszył jak to będzie właśnie ten. ;-))
      Jeśli będzie zbyt puszysty następnym razem można dodać odrobinę więcej mąki. :-))

      Usuń
  2. oki, na pewno jeszcze w tym tygodniu wypróbuję, bo już nie mogę się doczekać :)))), pozdrówcia !

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest świetny przepis, stary jak świat. Biszkopt zawsze wychodzi. Ja dodaję jeszcze trochę wody, nie jest wtedy za suchy.

    OdpowiedzUsuń
  4. napewno wyprobuje....

    OdpowiedzUsuń