czwartek, 13 kwietnia 2017

Babka karbowana jogurtowa.







Składniki :
3 jajka
15 dkg cukru
15 dkg naturalnego jogurtu greckiego
1 mały cukier waniliowy
35 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 średniego jabłka lub 1 małe
1/2 cytryny
1 szklanka oleju
lukier lub polewa i kolorowa posypka do dekoracji
Sposób wykonania :
 Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną , proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczka, a następnie skrop dokładnie sokiem wyciśniętym z cytryny. Jajka zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. następnie cały czas miksując wlej jogurt i olej cienkim strumieniem. Teraz mieszając pałką lub rózgą cukierniczą dodawaj stopniowo mąkę. Na koniec dodaj starte jabłko i delikatnie wymieszaj wszystko razem. Gotowe ciasto przelej do karbowanej formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku 175 C przez około 50 minut. Po wystudzeniu babkę oblej polewą, lukrem i posyp kolorową posypką. 


                         Smacznego !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz