czwartek, 5 stycznia 2017

Makowiec na kruchym spodzie.







Składniki :
 Ciasto kruche :
50 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru pudru
25 dkg margaryny
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa makowa :
2 szklanki suchego maku
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. )
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
Sposób wykonania :
 Ciasto kruche : Z podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt twarde dodaj trochę kwaśnej śmietany. Podziel na dwie części. Schłodź w lodówce przez kilkanaście minut.
 Masa makowa : Mak sparz, odcedź, zmiel 2-3 razy w maszynce na drobnym sitku. Białka ubij z cukrem. Dodaj wszystkie składniki przeznaczone do masy makowej, oraz ubite białka, dokładnie wymieszaj wszystko razem.
 Wykonanie : Jedną część ciasta rozwałkuj, wyłóż na spód blaszki ( na spód blaszki możesz wyścielić papierem do pieczenia ciast ). Rozłóż równo na całej powierzchni masę makową. Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na masę makową , po nakłuwaj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez około 45-50 minut. Gdy ciasto przestygnie udekoruj cukrem pudrem. 


                          
                         Smacznego !


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz