poniedziałek, 7 marca 2016

Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami.







Składniki :
70 dkg chudej polędwicy jagnięcej
1 łyżka oleju
1 drobno posiekana cebula
2 listki laurowe
1 świeże zielone chili, bez pestek i drobno posiekane
2-3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminku
1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki soli
2 pomidory, obrane i posiekane w kostkę
600 ml bulionu z kurczaka
2 duże ziemniaki, pokrojone na większe kawałki
posiekana świeża kolendra do dekoracji
Sposób wykonania :
 Jagnięcinę pokrój w kostkę ( około 2,5 cm ). Olej rozgrzej w rondlu i 5 minut smaż na nim cebulę, zielone chili, czosnek i listki laurowe. następnie dodaj pokrojone mięso i smaż je około 7-8 minut. Wsyp zmieloną kolendrę , sproszkowane chili, sól i smaż 3-4 minuty. Cały czas mieszaj, aby przyprawy nie przywarły do rondla. Wrzuć pomidory, wlej bulion, wymieszaj lekko. Trzymaj 5 minut na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy gorące. 


                        Smacznego  !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz