czwartek, 1 października 2015

Szaszłyki z papryką i miodem.







Składniki :
50 dkg karkówki
2 średnie cebule
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 łyżka miodu naturalnego
2 łyżki keczupu
1 łyżka sosu worcester
olej 
sól
2-3 ząbki czosnku
pieprz czarny mielony
4 gałązki kolendry
papryka czerwona słodka
papryka czerwona ostra
Sposób wykonania :
 Karkówkę opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz solą, pieprzem i mieloną papryką słodką i ostrą. Kolendrę opłucz, posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę , połącz z miodem, keczupem, sosem worcester, 3-4 łyżkami oleju i posiekaną kolendrą. Kawałki mięsa obtocz w przygotowanej marynacie, odstaw na co najmniej 3-4 godziny do lodówki. Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w dość szerokie  plastry. Mięso odsącz z marynaty ( nie wylewaj jej ) nadziej na szpadki na przemian z papryką i cebulą. Ułóż na grillu, posmaruj z góry marynatą , piec około 10 minut. Następnie odwróć szaszłyki, posmaruj marynatą i piec ponownie około 10 minut. Gdy mięso jest już upieczone, a papryka i cebula są już miękkie nie pozostaje nic innego tylko zjeść nasze szaszłyki póki są gorące. :)


                         Życzę smacznego !

     
 

1 komentarz:

  1. Mmm, dawno nie robiłam szaszłyków, nabrałam smaka.

    OdpowiedzUsuń