piątek, 1 sierpnia 2014

Pomidory - kilka dobrych rad.



Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne (twardsze), jeśli zanurzymy je na kilka minut w lodowatej wodzie.
                                                ***
Aby pomidor łatwiej się kroił wkładaj nóż przed każdym cięciem do zimnej wody i pamiętaj że nóż do krojenia pomidorów musi być ostry, bo inaczej będzie się źle kroił i wyciekał z niego sok.
                                                ***
Pomidory zawsze przed jedzeniem dokładnie myjemy w ciepłej, bieżącej wodzie i jemy je bez skórki. Aby skórka z pomidora zeszła nam bez problemu, wystarczy sparzyć go przez kilka sekund we wrzątku.
                                                ***
Do krojenia pomidorów używajmy deseczki plastikowej,szklanego blatu lub porcelanowej płytki, ponieważ do drewnianej sok bardzo łatwo wsiąka, a one same nabierają nieprzyjemnego posmaku.    


                        Serdecznie pozdrawiam !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz