sobota, 30 sierpnia 2014

Jabłka suszone, doskonałe do kompotu.



Składniki :
5 kg jabłek 
kwasek cytrynowy
woda
Sposób wykonania :
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plastry lub w ćwiartki i wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego ( na 1 l wody 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego ). Następnie przelać zimną wodą , rozłożyć na ścierkach lub czystych blaszkach i suszyć przez kilka dni, aż będą całkiem suche. Można je suszyć na słońcu lub w piekarniku w temperaturze około 50 C, co jakiś czas należy je przewrócić na drugą stronę. Przechowujemy je w lnianych woreczkach w suchym miejscu np. na stryszku. Kompot zrobiony z tych suszek z dodatkiem cukru smakuje wyśmienicie ! 


                        Życzę smacznego !

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz