środa, 5 marca 2025

Farsz na pierogi ( tradycyjny ).

 


 

 

Składniki :

50 dkg ugotowanych ziemniaków
40 dkg białego tłustego sera
1 duża cebula
2 łyżki masła
sól
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki ( opcjonalnie )

Sposób wykonania :

 Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, odstaw do wystudzenia. Ziemniaki i ser zmiel w maszynce na najdrobniejszym sitku. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę usmaż na złoty kolor na maśle w patelni. Usmażoną i nieco przestudzoną cebulkę dodaj do zmielonych ziemniaków i sera. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj też posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj łyżką . Przygotowanym farszem nadziej ciasto na pierogi. 

 

   Życzę smacznego !

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz