Oponki przygotowane według tego przepisu są puszyste i smaczne.
Składniki :
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
50 dkg białego sera mielonego ( ja użyłem serka Bieluch )
1/2 szklanki cukru
3 całe jajka
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka spirytusu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo przygotuj :
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko do większej miski. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, zagnieć ciasto na jednolitą konsystencję . Na mocno posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Od czasu do czasu podsyp ciasto mąką , aby nie przykleiło się do stolnicy lub wałka. Szklanką wykrawaj krążki, a następnie w każdym krążku wykrój małą dziurkę na środku. W rondelku ( najlepiej z grubym dnem ) rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-180 C. Na gorący tłuszcz wkładaj po kilka ciasteczek. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Gdy oponki trochę wystygną oprósz je cukrem pudrem.
Rada :
Gdyby ciasto było zbyt rzadkie można dodać trochę więcej mąki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz