wtorek, 25 lutego 2025

Oponki serowe.

 


 

 Oponki przygotowane według tego przepisu są puszyste i smaczne.

 

 Składniki :

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

50 dkg białego sera mielonego ( ja użyłem serka Bieluch ) 

1/2 szklanki cukru

3 całe jajka

2 łyżki śmietany 18 %

1 łyżka spirytusu

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo przygotuj :

smalec lub olej do smażenia

cukier puder do dekoracji 

Sposób wykonania : 

 Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko do większej miski. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, zagnieć ciasto na jednolitą konsystencję . Na mocno posypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm. Od czasu do czasu podsyp ciasto mąką , aby nie przykleiło się do stolnicy lub wałka. Szklanką wykrawaj krążki, a następnie w każdym krążku wykrój małą dziurkę na środku. W rondelku ( najlepiej z grubym dnem ) rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-180 C. Na gorący tłuszcz wkładaj po kilka ciasteczek. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Gdy oponki trochę wystygną oprósz je cukrem pudrem.

 

Rada :

 Gdyby ciasto było zbyt rzadkie można dodać trochę więcej mąki.

 

      Smacznego ! 

 


 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz