niedziela, 25 czerwca 2017

Domowy chleb razowy.






















Składniki :
50 dkg mąki pszennej razowej typ 2000
350 ml letniej wody
1 łyżeczka miodu 
3 dkg drożdży
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki płatków owsianych do posypania
Sposób wykonania :
 Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, dodaj sól. W wodzie rozpuść drożdże i miód, wlej do mąki. Dodaj oliwę lub olej. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Wyrabiaj ciasto ręką przez około 3-4 minuty. Następnie przełóż ciasto do keksowej foremki o wymiarach około 12x22 cm. Foremkę przed włożeniem ciasta wyściel papierem do pieczenia ciast lub dokładnie wysmaruj tłuszczem. Teraz uformuj ciasto w foremce , pomaluj go wodą za pomocą pędzla i posyp płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika ewentualnie innymi ziarnami zbóż. Ziarna lekko przygnieć palcami do ciasta, aby po upieczeniu nie oderwały się od niego. Formę przykryj ściereczką lub papierem i połóż w ciepłe, wilgotne miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. U mnie ciasto postawiłem na nasłoneczniony parapet i wyrosło mi w ciągu 20 minut. Wyrośnięte ciasto włóż do nagranego piekarnika 200 C i piec około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmij chlebek z formy i wystudź. 
 Chlebek ten cudownie pachnie i wspaniale smakuje ! Polecam. czas przygotowania ciasta to około 10 minut, nie licząc wyrastania ciasta i pieczenia. Zapach świeżo pieczonego chleba unosi się po całym domu. Wszyscy domownicy wiedzą co się piecze. :)


                         Smacznego !
      


Chlebuś uformowany, teraz będzie sobie rósł


Wyciągnięty prosto z piekarnika


Tak wygląda po przekrojeniu



3 komentarze:

  1. chyba nie ma lepszego łatwiejszego i pysznego pomysłu!!!!!polecam!!!!super!!!dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja będę piekł taki chlebek raz, dwa razy w tygodniu i nie będę musiał kupować w sklepach. Taki chlebek to samo zdrowie ! Polecam ! :)

      Usuń
  2. zrobiłam go dzisiaj bardzo szybko tak jak napisałam i jest naprawde extra!!:):)

    OdpowiedzUsuń