poniedziałek, 31 października 2016

Domowa sałatka wielowarzywna.







Składniki :
12 szt. średnich marchewek
4-5 szt korzenia pietruszki
1 mały seler
2 czerwone papryki słodkie
1 puszka konserwowego zielonego groszku
1 puszka konserwowej kukurydzy
1 puszka konserwowej czerwonej fasoli
2 jabłka
1 por
majonez
śmietana 18 %
sól 
pieprz mielony
zielona natka pietruszki
Sposób wykonania :
 Marchewkę i korzeń pietruszki umyj, ugotuj do miękkości w wodzie. Następnie odcedź, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę , wsyp do dużej miski lub garnka. Do krojenia możesz użyć specjalnej krajalnicy do krojenia gotowanych warzyw. Selera obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do pokrojonej marchewki i pietruszki. Pora i czerwoną paprykę umyj, posiekaj w kostkę , dodaj do pokrojonych wcześniej warzyw. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj konserwowy, odcedzony na sitku groszek, fasolę i kukurydzę. Natkę pietruszki umyj, posiekaj. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj razem. Na końcu dopraw do smaku pieprzem i solą , dodaj po kilka łyżek śmietany i majonezu, wymieszaj. Gotowe.


                         Smacznego !

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz