niedziela, 6 grudnia 2015

Kurczak nadziewany cytryną.







Składniki :
1 kurczak
1 cytryna
oliwa
przyprawa do kurczaka
papryka mielona słodka
sól
pieprz
Sposób wykonania :
 Kurczaka umyj, oczyść, obsusz, natrzyj oliwą wymieszaną z przyprawami. Zawiń w folię lub folię aluminiową i włóż do lodówki na noc. Następnie kurczaka nadziej dokładnie umytą cytryną , przekłutą w kilku miejscach np. wykałaczką. Kurczaka zaszyj. Piec w piekarniku pod przykryciem, podlewając go od czasu do czasu oliwą z przyprawami. Pod koniec pieczenia odkryj go, aby kurczak uzyskał złocisty kolor i miał chrupiącą skórkę. Kurczaka podawaj z ziemniakami, ryżem i surówkami. Na półmisku możesz przed podaniem ozdobić go plasterkami cytryny, pomarańcza, kiszonymi ogórkami przekrojonymi na ćwiartki lub innymi warzywami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz