niedziela, 13 grudnia 2015

Granaty z indyka w sosie koperkowym.







Składniki :                             na 4 porcje
40 dkg mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Sos koperkowy:
1 szklanka bulionu warzywnego
3 łyżki świeżej śmietany
1 łyżka mąki
pęczek posiekanego koperku
sól
pieprz
Sposób wykonania :
 Mięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach kulki. Zagotuj  około 1 l wody z niewielką ilością soli. Do gotującej się wody wrzuć kuleczki mięsa. Gotuj 15 minut od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Przełóż łyżką cedzakową do rondelka, wlej szklankę wody w której się gotowały. Dodaj śmietanę , posiekany koperek, mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj w sosie 5-8 minut. Podawaj gorące granaty oblane sosem koperkowym z ziemniakami i surówką. 


                         

                         SMACZNEGO !



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz