czwartek, 23 października 2014

Sałatka z czerwonej kapusty i papryki na zimę.


Fot. © Malyshchyts Viktar - Fotolia.com

Składniki :
1 kg czerwonej kapusty
1 kg czerwonej papryki
1 kg marchewki
1 kg kalafiora
5 cebul
Zalewa na 1 kg krajanki :
3/4 szklanki wody
1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej )
2 łyżki cukru
1 łyżka kminku
1 łyżka białej gorczycy
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 /2 szklanki octu
Sposób wykonania :
Kapustę poszatkować. Marchewkę oskrobać, opłukać i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzątku na 5 minut. Następnie przelać zimną wodą i pokroić w paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką. Mieszankę warzywną wyłożyć do czystych słoików i zalać przygotowaną zalewą , tak aby warzywa były zanurzone w zalewie, lekko ucisnąć łyżką. Słoiki zakręcić pokrywkami i pasteryzować około 15 - 20 minut. 


                          Życzę smacznego !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz