poniedziałek, 6 października 2014

Bardzo dobry przepis na ciasto parzone.

Fot. © anandabgd - Fotolia.com


Składniki :
0,5 l wody
20 dkg margaryny
30 dkg mąki
0,5 l jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania :
Wodę wlać do garnka, dodać margarynę , zagotować. Mąkę przesiać przez sitko, wsypać do gotującej się wody i drewnianą łyżką cały czas mieszać, aż ciasto będzie odchodzić od łyżki. Zdjąć z ognia, przestudzić do około 40 C. Wlać 1/3 jajek, dokładnie wymieszać na jednolitą masę , aby nie było grudek. Następnie wlać resztę jajek, dodać przesiany proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie ciasto  wymieszać na jednolitą masę. 
Gotowe ciasto nałożyć do worka z karbowaną końcówką i szprycować na posmarowane wcześniej blaszki tłuszczem. Piec w temperaturze 200 C około 30 minut. 
Z tego ciasta możemy robić eklery,ptysie, łabędzie czy też paluszki lub groszek ptysiowy. 

Rady : Na eklery i ptysie ciasto parzone powinno być gęściejsze.  
Zamiast margaryny możemy dać smalec lub połowę margaryny i połowę smalcu.
Nie wlewaj od razu wszystkich jajek do ciasta, ponieważ zrobią się grudki !!


                          Życzę Smacznego !
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz