Torcik serowo-brzoskwiniowy na zimno.
Składniki :
20 dkg twarogu
1 puszka brzoskwiń
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki stopionej margaryny
3 łyżki miodu
1 łyżka żelatyny
1 czubata szklanka pokruszonych herbatników
1 cukier waniliowy
1/2 l jogurtu naturalnego
0,25 l śmietany 30 %
8 dkg orzeszków ziemnych ( całe ) - dekoracja
kilka świeżych listków zielonej mięty - dekoracja
Sposób wykonania :
Pokruszone herbatniki dokładnie wymieszać z orzechami włoskimi, roztopioną margaryną i miodem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy. Masę równo rozsmarować i mocno docisnąć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Brzoskwinie osączyć, a sok zachować. Zagotować 7 łyżek soku, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, a następnie ostudzić. Brzoskwinie pokroić na kawałki i podzielić na dwie równe części. Jedną część zmiksować, dodać jogurt, twarożek oraz sok brzoskwiniowy wymieszany wcześniej z żelatyną i wszystko ubić na kremową masę. Na spodzie z herbatników ułożyć drugą część pokrojonych w kawałki brzoskwiń i zalać masą jogurtową. Torcik wstawić do lodówki, aby masa nam stężała. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany można dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny, aby była sztywniejsza, zwłaszcza latem. Ubitą śmietaną zrobić wianuszek na naszym torciku. Na końcu posypać całymi orzeszkami ziemnymi i udekorować listkami mięty. Pokroić nożem moczonym w gorącej wodzie.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz