piątek, 21 lutego 2014

Ciasteczka cytrynowe - doskonałe na małe przyjęcie.







Ciasteczka cytrynowe - doskonałe na małe przyjęcie.

Składniki :
18 dkg cukru kryształu
3 jajka
8 dkg cukru pudru
8 dkg mąki pszennej
3 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 galaretka cytrynowa
1 cukier waniliowy
otarta skórka z 1 cytryny
20 dkg tłustego twarogu
40 dkg śmietany kremówki
8 dkg płatków migdałowych
15 dkg marmolady
Sposób wykonania :
 Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Dosłodzić 5 dkg cukru i odstawić do przestygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami zimnej wody, pod koniec ubijania wsypywać stopniowo cukier puder  wymieszany z cukrem waniliowy. Dodać żółtka i otartą skórkę z cytryny. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Wsypać do masy i lekko wymieszać. Gotowe ciasto rozsmarować na blaszce o wymiarach 30x38 cm wyłożonej papierem. Piec 15- 20 minut w temperaturze 200 C. Po wyjęciu z piekarnika usunąć papier z ciasta, przestudzić. Przestudzony blat przekroić  na pół. Twarożek rozetrzeć z resztą cukru. Ubić na sztywno śmietanę. Do lekko tężejącej galaretki dodać najpierw twarożek, a następnie ubitą śmietanę. Wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć ciasto i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Górę ciasta posmarować marmoladą i posypać płatkami migdałowymi.
 Ciasto pokroić na małe kawałki i oprószyć cukrem pudrem. 

                                          

                       Smacznego !


 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz