Składniki :
3 kg mięsistych pomidorów
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały korzeń selera
3 słoiczki koncentratu pomidorowego ( 190 g każdy )
5 - 6 ząbków czosnku
4 łyżki cukru
1 łyżka soli niejodowanej
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 - 2 łyżeczki mielonego chili ( opcjonalnie )
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
30 ml ( 2 łyżki ) octu
5 listków laurowych
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Sposób wykonania :
Umyte pomidory pokrój na kawałki, usuń twarde końcówki, wsyp do garnka z grubym dnem. Marchewkę , pietruszkę i selera obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę i czosnek pokrój w kostkę . Do garnka z pomidorami wrzuć rozdrobnione warzywa, wymieszaj. Garnek postaw na małym ogniu, zagotuj. Gotuj do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na początku garnek przykryj pokrywką, aby szybciej się zagotowało, później gotuj bez przykrycia, wtedy woda szybciej odparuje. Pamiętaj o częstym mieszaniu łyżką . Gdy warzywa będą już miękkie zdejmij garnek z ognia, lekko wystudź. Zmiksuj całość blenderem, najlepiej ręcznym. Masę przetrzyj przez gęste sitko. To co zostanie na sicie ( pestki, skórki ) wyrzuć. Przełóż z powrotem do czystego garnka z grubym dnem. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól, paprykę, chili, pieprz, ocet, ziele angielskie oraz listki laurowe, wymieszaj. Garnek ponownie postaw na małym ogniu, zagotuj. Gotuj do momentu aż masa zgęstnieje oczywiście bez przykrycia. Ja gotowałem trochę ponad 2 godziny. W tym czasie trzeba bardzo często mieszać, co sprawi że woda szybciej odparuje. Pamiętaj gdy ketchup wystygnie to jeszcze trochę zgęstnieje. Pod koniec gotowania wyjmij listki laurowe. Gotowy ketchup przełóż do czystych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 20 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Z tej porcji wyszło mi 15 słoiczków o pojemności 180 ml.
Smacznego !