wtorek, 26 listopada 2024

Ciasteczka serowe z jabłkami.

 


 

 

Składniki :

20 dkg twarogu półtłustego

20 dkg zimnego masła 

20 dkg mąki pszennej lub orkiszowej białej

1 całe jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Dodatkowo przygotuj :

3 duże jabłka ( najlepiej szara reneta )

trochę kaszy manny

cynamon

cukier puder lub biały lukier do dekoracji

Sposób wykonania :

 Mąkę wymieszaj z proszkiem przesiej na stolnicę lub do większej miski. Do mąki dodaj twaróg przetarty przez gęste sitko, troszkę wymieszaj. Następnie dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki lub starte na tarce o dużych oczkach. Masło wymieszaj z mąką, posiekaj nożem. Zagnieć ciasto na jednolitą masę . Owiń w folię , wstaw do lodówki na około godzinę ( w lecie nawet na 2 godziny ). Teraz przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, ćwiartki pokrój jeszcze w poprzek na połówki, tak, aby były dość małe kwadratowe kawałki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm, potnij nożem lub radełkiem na nieduże kwadraty ( 9x9 cm ). Na każdy środek kwadratu poukładaj kawałki jabłek, posyp je 1/2 łyżeczki kaszy manny ( zapobiegnie to wylewaniu się soku z jabłek podczas pieczenia ), oprósz cynamonem, możesz też posypać szczyptą cukru, gdy jabłka są bardzo kwaśne. Zlep palcami mocno wszystkie rogi ciasta w kopertę . Ciasteczka poukładaj na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Możesz je układać dość blisko siebie, nie urosną zbyt wiele podczas pieczenia. Piec w temperaturze 200 C przez około 20 -25 minut bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika gdy trochę przestygną możesz je polukrować białym lukrem lub całkiem wystudzić i wtedy oprószyć cukrem pudrem. Można też nie dekorować ich wcale, zwłaszcza gdy użyjemy słodkich odmian jabłek. Najlepiej smakują w dniu wypieku lub na drugi dzień, są wtedy chrupiące. Przechowywane dłużej stają się miękkie od wilgoci z jabłek. Z tej porcji ciasta wyjdzie nam około 25 - 30 ciasteczek, w zależności od wielkości na jaką pokroimy ciasto na kwadraty.

 


 

   Życzę smacznego !

 

 

wtorek, 19 listopada 2024

Jak ugotować jajka bez gotowania.

 


 

 

 Jajka wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą . Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogień. Gdy woda się zagotuje, zakręcamy ogień. Pozostawiamy garnek z jajkami na kuchence przykryty pokrywką na 10 minut. Czas zaczynamy mierzyć od momentu wyłączenia gazu lub prądu. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą . Jajka są ugotowane na twardo, możemy je obrać ze skorupki pokroić na plasterki. Jeśli chcemy ugotować jajka na miękko to gotujemy w ten sam sposób tylko krócej np. 2 - 4 minuty. Czy, dłużej jajka będą stały w gorącej wodzie tym bardziej białko i żółtko więcej się zetnie. W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no i zaoszczędzimy na gazie lub prądzie. 

 


 

 

 

     Pozdrawiam !

 

 

poniedziałek, 4 listopada 2024

Smaczny i zdrowy ketchup z dyni.

 


 

 

Składniki :

3 kg dyni np. Hokkaido ( waga po obraniu )
1 kg cebuli
1 kg czerwonej papryki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 kg koncentratu pomidorowego
1 łyżka mielonej czerwonej papryki
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
sól 

Sposób wykonania :

 Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startej dyni wsyp łyżeczkę soli, wymieszaj, ubij ręką , odstaw na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Z papryki usuń gniazda nasiennie, pokrój w małą kostkę , dodaj sól, wymieszaj, ubij i odstaw na kilka godzin. Obraną cebulę pokrój w cienkie piórka, wsyp łyżeczkę soli, wymieszaj, ubij ręką i odstaw na kilka godzin. W tym czasie warzywa puszczą sok. Następnie dynię , paprykę i cebulę wsyp do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ) razem z sokiem, wymieszaj. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie ( około 30 - 40 minut ) często mieszając. Gdy warzywa trochę wystygną zblenduj je blenderem lub zmiel w maszynce na najdrobniejszym sitku. Dodaj cukier, ocet, przyprawy, koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez około 30 minut często mieszając. Masa podczas gotowania będzie pryskać z garnka, dlatego trzeba ją często mieszać oraz gotować pod trochę przykrytą pokrywką . Gotowy ketchup przełóż do czystych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 15 - 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. 

 Ketchup z dyni jest smaczny i zdrowy, ma ładny pomarańczowy kolor. Możemy go używać tak samo jak ketchup z pomidorów. 

 


 

           Smacznego !