sobota, 1 lutego 2014

Sos pomidorowy - doskonały dodatek do dań mięsnych.


Sos pomidorowy-doskonały do dań mięsnych

Składniki :
2 szklanki wody
1 kostka rosołowa
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
4 ziarenka ziela angielskiego
8 ziarenek czarnego pieprzu
1-2 listki laurowe
   sól
   pieprz mielony
Sposób wykonania : 
 Gotujemy 1,5 szklanki wody i do gotującej się wody wrzucamy i rozpuszczamy kostkę rosołową. Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy razem aby nie było grudek ( dodajemy 3-4 łyżki gorącego roztworu z wody i kostki rosołowej ) i wlewamy do wody przegotowanej z kostką rosołową. Stawiamy na średnim ogniu.
Gotujemy mieszając cały czas przez ok. 5-7min.
Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła, przyprawy i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.

Zamiast koncentratu pomidorowego i wody, możemy dać 2 szklanki soku pomidorowego lub domowy przecier z pomidorów, który jest dużo rzadszy niż koncentrat.

                                                                        

                                          Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz