Gruszki - chronią naszą tarczycę przed chorobami.
Wbrew powszechnej opinii wcale nie są ciężkostrawne. Drobno pokrojone nie szkodzą nawet osobom z wrażliwym żołądkiem.
Gruszki stymulują pracę mózgu, a to za sprawą boru, pierwiastka, który pobudza szare komórki do wytężonej pracy i poprawia koncentrację. Bor chroni też kości przed osteoporozą.
Jako jedne z niewielu, owoce te, zawierają jod, co powoduje, że pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy i chronią ten narząd przed różnymi chorobami.
Owoce te rzadko wywołują uczulenia. Obrane można podawać niemowlętom już od 6 miesiąca życia ! Dorośli powinni jadać gruszki ze skórką, która jest bogata w błonnik. Oczywiście trzeba je wcześniej dokładnie umyć, najlepiej pod bieżącą ciepłą wodą.
Pamiętaj: owoce = zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz