wtorek, 28 kwietnia 2020

Jak wyczyścić plamy z sadzy.









 Plamy z sadzy możemy spróbować wyczyścić miąższem ze świeżej bułki na sucho. Pocieramy miejsce zabrudzenia do czasu, aż sadza zejdzie. Możemy też posypać plamy z sadzy solą , a następnie po kilkunastu minutach wyczyścić je szczoteczką. Plam z sadzy nie wolno moczyć wodą , bo wtedy trudniej schodzą.



           Pozdrawiam !


   

poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Jak prać wełniane tkaniny (swetry,szaliki itp.).









 Wełniane tkaniny nie zbiegną nam się podczas prania, gdy będziemy je prać w następujący sposób : Do wody, w której będziemy prać wełniane tkaniny ( swetry, szaliki itp. ) dodajemy glicerynę w proporcjach 1 łyżka stołowa na 10 l wody, dokładnie mieszamy. Zaraz po wypraniu owijamy we frotowy ręcznik i dokładnie wyciskamy wodę. Następnie rozkładamy płasko na suchym ręczniku i odstawiamy do całkowitego wyschnięcia.



      Pozdrawiam !


  

niedziela, 26 kwietnia 2020

Ciasteczka kruche z maszynki na maśle.








Składniki :
3 i 3/4 szklanki mąki tortowej
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
5 szt. budyni waniliowych ( po 40 g ) bez cukru
50 dkg masła
200 ml świeżego mleka
cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób wykonania :
 Mąkę , cukier puder i budynie przesiewamy przez sitko na stolnicę lub do dużej miski, całość mieszamy. Dodajemy miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki, zagniatamy przez chwilę z mąką. Na koniec wlewamy mleko o temperaturze pokojowej i wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto dzielimy na  2 lub 3 mniejsze kawałki, zawijamy w folię lub wkładamy do woreczków i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy małą maszynkę do mielenia ( rozmiar maszynki 5 ), wyjmujemy z niej nożyk i sitko, zakładamy specjalną końcówkę do wyciskania ciasteczek. Wyjmujemy schłodzone lekko ciasto z lodówki i wyciskamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ciast w niedużych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut na jasnozłoty kolor. Po wystudzeniu możemy udekorować cukrem pudrem lub pokropić paskami polewy czekoladowej. Gotowe, ciasteczka wyśmienicie smakują z kawą lub herbatą. 
 Ciasto na ciasteczka nie lepi się , doskonale nadaje się do formowania, dlatego, jeśli nie mamy maszynki do wyciskania ciasteczek, możemy je formować ręcznie np. zrobić z ciasta wałeczek , pokroić go  na odpowiednie długości, uformować przeróżne kształty i lekko spłaszczyć od góry. Możemy też widelcem zrobić kilka nakłuć, aby ciasteczka miały ciekawy wygląd.
 Rada :  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową , zwłaszcza masło i mleko. Można też poeksperymentować i zamiast budyniu waniliowego użyć o innym smaku np. malinowym, czekoladowym, wiśniowym, bananowym itp.  Do ciasta możemy też dodać nie dużo drobno zmielonych orzechów włoskich.





       

       Smacznego !



  

środa, 15 kwietnia 2020

Jak dbać o pojemnik na kuchenne odpadki.








 Pojemnik na kuchenne odpadki ( np. obierki, zepsute warzywa i owoce itp. ) trzeba opróżniać codziennie lub co drugi dzień. Raz w tygodniu, a latem nawet dwa razy w zależności od potrzeby należy wymyć pojemnik gorącą wodą z dodatkiem sody oczyszczonej lub octu. Następnie pojemnik dokładnie suszymy, najlepiej na słońcu. W ten sposób zapobiegniemy rozwojowi chorobotwórczych bakterii, grzybów i wirusów oraz nieprzyjemnemu zapachowi z naszego pojemnika.



     Pozdrawiam !


  

wtorek, 14 kwietnia 2020

Co zrobić, aby miękkie kiszone ogórki były trardsze.









 Kiszone ogórki, które są zbyt miękkie możemy uratować wsypując do słoika z ogórkami odrobinę sody oczyszczonej. Wodę mieszamy np. poprzez wstrząśnięcie słojem i pozostawiamy na kilka godzin.



      Pozdrawiam !



 

wtorek, 7 kwietnia 2020

Co zrobić, aby oliwa z oliwek była dłużej świeża i klarowna.









 Oliwa z oliwek pozostanie dłużej świeża i klarowna, jeżeli wrzucimy do niej kostkę cukru. Trzeba też pamiętać, aby oliwę z oliwek przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu,  w szczelnie zamkniętej butelce najlepiej z ciemnego szkła.


 
Drzewa oliwne.

     


     Pozdrawiam !



 

poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Jak odnowić wyroby ze skóry ( torebkę, portfel itp. ).









 Stare wyroby skórzane np. torby, torebki, portfel itp. możemy spróbować odnowić w następujący sposób : Ubijamy 1 białko na sztywno, dodajemy łyżkę terpentyny, całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszanką nacieramy wyroby ze skóry, a następnie dokładnie polerujemy miękką , delikatną szmatką.



    Pozdrawiam ! 


 

niedziela, 5 kwietnia 2020

Jak umyć okna, aby pięknie błyszczały.









 Aby nasze okna były czyste i pięknie błyszczały, możemy wymyć je takim oto roztworem : Do wiaderka wlewamy około 8 l gorącej wody, dodajemy pół szklanki amoniaku, pół szklanki octu oraz wsypujemy 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy i myjemy tym roztworem okna tak jak zwykle. Po umyciu najlepiej jest je przetrzeć rajstopami, nie zostawiają one smug ani kłaczków.



      Pozdrawiam !


 

sobota, 4 kwietnia 2020

Co zrobić, aby bakalie nie opadły na dno ciasta.









  Aby bakalie ( rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.) nie opadły  na dno ciasta po upieczeniu, trzeba je obtoczyć w mące. Gdy przepis na to pozwala, dodajemy bakalie do mąki, która jest w przepisie i dokładnie mieszamy je, aby całe były dokładnie nią obtoczone. Jeśli natomiast dodajemy bakalie do ciasta oddzielnie , bez mąki to obsypujemy je dość obficie mąką , mieszamy, aby dokładnie całe się w niej obtoczyły, a następnie całość przesiewamy przez sitko. Mąka przesieje się przez sitko, a bakalie zostaną na sicie. Teraz mamy pięknie obtoczone dokładnie bakalie mąką , które dodajemy do ciasta. Trzeba też pamiętać, że im rzadsze ciasto, tym bardziej bakalie opadają na dno podczas pieczenia, dlatego, jeśli mamy taką możliwość to nie róbmy zbyt rzadkiego ciasta.  




Rodzynki powinny być ładnie wysuszone, ale nie przypalone, czarne. 



      Życzę udanych wypieków !


piątek, 3 kwietnia 2020

Kiedy do potraw dodajemy mieloną czerwoną paprykę lub chili.



Papryka mielona traci kolor w wysokiej temperaturze.





 Paprykę czerwoną mieloną lub chili ( pieprz cayenne ) dodajemy do potraw na końcu, już po obróbce termicznej ( gotowaniu, smażeniu itp. ), ponieważ przyprawy te tracą w wysokich temperaturach swój ładny kolor i stają się gorzkie.


 
Papryczki chili.






     Pozdrawiam !


 

czwartek, 2 kwietnia 2020

Jak przechować świeży koperek przez kilka dni.










 Świeży koperek najlepiej przechowuje się z korzonkami, wtedy najdłużej zachowuje świeżość. Wstawiamy koperek korzonkami do zimnej wody i przechowujemy w chłodnym miejscu. Może to być np. lodówka dolna półka lub półka w drzwiach lodówki. Dobrze jest pęczek koperku związać lekko sznureczkiem lub gumką recepturką , wtedy gałązki koperku będą bardziej zwarte i nie będą nam uciekać z wody.


 
Cięty koperek szybciej straci świeżość.

     


    Pozdrawiam !