czwartek, 6 lutego 2014

Pierogi z borówkami polane śmietanką z cukrem



Pierogi z borówkami polane śmietanką z cukrem.

Składniki :
Ciasto :
60 dkg mąki pszennej
250-300 ml ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Nadzienie :
60 dkg borówek
2 łyżki cukru
Dodatkowo przygotuj :
200 ml śmietanki 18%
3 łyżki cukru
Sposób wykonania :
 Mąkę zagnieść z wodą , jajkiem, olejem i solą. Cienko rozwałkować na stolnicy. Szklanką wykroić kółka. Borówki umyć pod bieżącą wodą , osączyć z nadmiaru wody i posypać 2 łyżkami cukru, oprószyć szczyptą mąki i delikatnie wymieszać. Na środek każdego krążka nakładaj łyżkę borówek, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzuć pierogi i gotuj 2-3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch. Wyjmij je łyżką durszlakową i przepłucz zimną wodą. Rozłóż na talerze i oblej śmietanką wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Smakują wyśmienicie ! 

  

                                                                             

                                 Smacznego !



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz