piątek, 14 lutego 2014

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.






Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

Składniki :
50 dkg mąki
25 dkg margaryny
5 dkg drożdży
2 jajka
9 łyżek mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru
marmolada twarda
cukier puder
Sposób wykonania :
 Mąkę rozetrzeć z tłuszczem. Drożdże rozmieszać z połową mleka i cukrem i wlać do mąki zmieszanej z tłuszczem. Dodać jajka,sól resztę mleka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto wrzucić do zimnej wody, tak aby całe było zanurzone. Gdy wypłynie na powierzchnię usunąć nadmiar wody i rozwałkować na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Pokroić na trójkąty, nałożyć marmoladę i zwinąć w kształt rogalika. Ułożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. 



                                      Życzę udanych wypieków !


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz