![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhO_PQdtSw2NOtRAwy8AoQ5TO4KxdnQXm_pNBKPotipjaIipUsFxFdfi4ooj9zV--92q4zr1pVC30XYo7qLanWEzZjVYLnEnT3jYnXZurbb6O79_DGH0IqVLr5lRdtyWBiy49d5ApyLAydE4UTqynsX-ejwwZMur_o45nB6muHVXnwlrsBOLMeMY4I-/w640-h360/DSC069620.JPG) |
Powidło jest bardzo smaczne i zdrowe.
|
Powidło jest aromatyczne, smaczne i zdrowe. Nadaje się np. jako nadzienie do naleśników, ciast itp. Kto je raz zrobi będzie je robił co roku. Z tej porcji wyszło mi 8 słoików o pojemności 0,750 l .
Składniki :
4 kg miąższu z dyni
1 kg obranych jabłek
3 pomarańcze
1 cytryna
2 szklanki cukru
1 opakowanie pektyny ( 30 g ) opcjonalnie
Sposób wykonania :
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do garnka ( najlepiej z grubym dnem ), wlewamy 1/3 szklanki wody, smażymy na ogniu, aż jabłka się rozpadną . Podczas smażenia jabłek często je mieszamy, aby powidło się nie przypaliło. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ), wlewamy 1/2 szklanki wody. Garnek stawiamy na nieduży ogień, smażymy około 1 i 1/2 godziny. W tym czasie często mieszamy drewnianą łyżką . Gdy kawałki dyni już prawie całkiem się rozpadną , zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Gdyby dynia i jabłka całkiem się nie rozpadły mielimy je przez maszynkę do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku ( ja tak robię , w ten sposób skracam czas smażenia ). Mieszamy dynię z jabłkami, dodajemy cukier, otartą skórkę z pomarańczy ( wcześniej je dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem ), sok z pomarańczy i cytryny, mieszamy dokładnie. Garnek stawiamy na ogień i smażymy jeszcze do uzyskania odpowiedniej gęstości powidła. Ja smażę około 30 - 40 minut i pod koniec dodaję pektynę wymieszaną z 3 łyżkami cukru, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze parę minut. Dodając pektynę nie musimy bardzo długo smażyć, a powidło i tak będzie fajnie gęste. Gorącym powidłem napełniamy słoiczki. Brzegi słoików przecieramy do sucha papierowym ręcznikiem i szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez około 20 - 30 minut. Słoiki z gotowym powidłem przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihiIXwJdyWa1Vh6Cudx3VispWC4C2q_KWRdkNEsiJVUDhYUZNIsBip2or6igvSiqlDZMP0kmqDqRwyLSIXAUOi0WNW_dmaz2ggBMUKiqpWwzPOAdRH6PFEbDXBHkpXmLQyYBDz2y4CvNgQHxOPFZA6t_N9JdPXKe2GLrH_Neh01Bd21irYNjvV0eSS/w640-h360/DSC06959.JPG) |
|
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjpMddHphxmXaquMHyyruWGIgerHgBJk4pKWMjRGDrslBVo33vFUXdnBphLQQ-BoXosgqr8hWyff-f8_xs20q9ijeosC_4Uh62KFHzlfKTcxjycu_iKyxjBi7LFBJ6si6DpQBXtrGm62oAIV2wYuJz6rZZh5gCqbaWYbTLfVkYQY6mMzF4vxL2dN80/w640-h360/DSC06960.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmKZCec_grNL4gnnsVDy0xYTNjF7wX0fRJ1z9o9g6JKJxauP99m5564gIzcSeAuPSdOOW9jfpE9FEwU99eDCqcuiaaxG-BYpnoKyjJFbhwBITCSkrU5OKH60Vqh60SwaR3kahUl2uAMk4aFli5PYefq5j93ySivbYEHFCgpZVuh8ovbm9bC7gcSpa_/w640-h360/DSC069640.JPG)
Smacznego !