poniedziałek, 14 grudnia 2020

Wafle z masą czekoladową.

 




Składniki :

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

25 dkg masła

2 - 3 łyżki ciemnego kakao

1/2 szklanki mleka w proszku

1 galaretka owocowa

1 opakowanie wafli ( 5 sztuk )  

Sposób wykonania :

 Do rondla dajemy cukier, przesiane kakao (  mieszamy cukier z kakao ), mleko, pokrojone na kawałki masło. Rondel stawiamy na ogień, zagotowujemy, często mieszając. Gotujemy 20 minut na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę do gorącej masy, dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Wsypujemy przesiane mleko w proszku, ponownie dokładnie mieszamy ( najlepiej rózgą cukierniczą ), aby nie było grudek. Letnią masą smarujemy wafle, dokładnie dociskamy je rękami. Przełożony wafel odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła. Następnie kroimy wafel na małe kawałki ( wafelki ) ostrym nożem.

 Galaretki możemy użyć o dowolnym smaku, masa i tak będzie czekoladowa. Możemy też nie dodawać kakao, wtedy możemy zrobić masę o takim smaku jakiego smaku jest galaretka np. cytrynowa, pomarańczowa itp. Jeśli robimy masę cytrynową, możemy dodać na końcu do masy trochę soku z cytryny, nie będzie wtedy zbyt mdła.

 Jako miarki używamy szklanki o pojemności 250 ml.

 

Masę najlepiej mieszać rózgą cukierniczą.

 

Masę najlepiej smarować takim nożem.




    Smacznego !

 

 

poniedziałek, 7 grudnia 2020

Mięciutkie amoniaczki.

 


 

 

Składniki :

1 kg mąki pszennej

15 dkg cukru

15 dkg margaryny

15 dkg smalcu

5 dkg amoniaku

3 żółtka

1 całe jajko

1 szklanka ( 250 ml ) jogurtu naturalnego

szczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie dla ładniejszego koloru )

Dodatkowo przygotuj :

1 całe jajko

gruby cukier kryształ

pędzel do smarowania

Sposób wykonania : 

 Mąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy cukier, pokrojoną na kawałki margarynę i smalec, siekamy nożem lub zgniatamy rękami ( ja wolę ten drugi sposób ), na środku robimy dołek. Jogurt, żółtka, jajko, amoniak oraz kurkumę mieszamy w małej miseczce widelcem lub rózgą cukierniczą, wylewamy do dołka w mące. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto jest najlepiej podzielić na dwie połowy. Rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy dowolne kształty foremkami. Amoniaczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Mogą być układane dość blisko siebie, ciastka wyrastają raczej do góry niż na boki. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem , najlepiej grubym. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut, aż się lekko zarumienią na jasno złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. 

 Amoniaczków z tej porcji wyjdzie nam dość dużo, tak więc można zmniejszyć porcję o połowę lub włożyć ciasteczka do woreczka foliowego i przechować przez kilka dni.

 Amoniaczki są kruche, mięciutkie, nie wysychają zbyt szybko.

 


 
 

Amoniaczki są naprawdę mięciutkie .

 

    Smacznego !

 

 

niedziela, 6 grudnia 2020

Masa do wafli z galaretką.

 


 

 

Składniki :        do przełożenia 5 wafli

25 dkg masła lub margaryny

1 szklanka ( 250 ml ) cukru kryształu

1 szklanka ( 250 ml ) śmietany 18 %

1/2 szklanki mleka w proszku

1 galaretka owocowa

Sposób wykonania :

 Do rondelka ( najlepiej z grubym dnem ) wsyp cukier, przesiane mleko w proszku, dodaj masło, śmietanę , wymieszaj. Postaw na ogniu zagotuj, często mieszając. Gotuj około25 minut na średnim ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu łyżką , a najlepiej rózgą cukierniczą. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, wsyp galaretkę , dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa przestygnie smaruj nią wafle. Masy wystarczy na posmarowanie 5 wafli. Do masy można dodać ciemnego kakao ( 1 łyżkę ), wtedy uzyskamy masę czekoladową. Masę można robić w różnych innych smakach np. dodając galaretkę wiśniową , trochę czerwonego barwnika lub soku z wiśni uzyskamy masę o smaku wiśniowym itp. Przełożony wafel dociskamy ( np. deseczką kładąc na niej coś cięższego ) i odstawiamy w chłodne miejsce.

 

Masę najlepiej mieszać rózgą cukierniczą .


Smarowanie wafli .

 

 

   

   Smacznego !