Składniki : około 1,30 kg udźca indyczego 150 ml białego wina 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 2 gałązki świeżego estragonu sól pieprz Sposób wykonania : Mięso opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Czosnek rozetrzyj z listkami estragonu, wymieszaj z olejem. natrzyj dokładnie mięso i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia podlej udziec winem i piecz w przykrytym naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 200 C. Piecz przez około70-80 minut.Co pewien czas zdejmij pokrywę i podlej mięso sosem. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest już gotowe. Wbij szpikulec w mięso, jeżeli wypływa z niego przeźroczysty płyn, mięso jest gotowe.
Składniki :na 6 szt. po 30 dkg ciasta 7,5 dkg drożdży 15 dkg śmietany 18 % 10 dkg cukru pudru 3 jajka 10 dkg mleka 36 dkg masła około 85 dkg mąki Sposób wykonania : Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj cukier puder, jajka, śmietanę , połowę mąki, wymieszaj. Wlej roztopione masło, wymieszaj na jednolitą konsystencję, dodaj resztę mąki, dokładnie wyrób ciasto. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie podziel ciasto na 5-6 kulek. Rozwałkuj je na kształt owalu. Nałóż masę makową , rozsmaruj, zwiń. Gotowe makowce zawiń w posmarowany tłuszczem papier, zrób trochę luzu, aby makowce miały gdzie wyrosnąć. Połóż na blaszkę, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce włóż do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i piecz około 30 minut. Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem lub oblej polewą czekoladową.
Ciasto to nie ma tendencji do pękania podczas pieczenia.Nie wysycha szybko, makowce przez kilka dni przechowywane nie stają się twarde, suche. Wypróbowałem i gorąco POLECAM !
Omlet będzie bardziej puszysty, jeżeli do ciasta zamiast mleka dodamy wody, zwłaszcza wody gazowanej. Możemy także dać pół na pół,
połowę mleka i połowę wody gazowanej.
Składniki : na 4 porcje 40 dkg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekanego świeżego koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania : Mięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach kulki. Zagotuj około 1 l wody z niewielką ilością soli. Do gotującej się wody wrzuć kuleczki mięsa. Gotuj 15 minut od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Przełóż łyżką cedzakową do rondelka, wlej szklankę wody w której się gotowały. Dodaj śmietanę , posiekany koperek, mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj w sosie 5-8 minut. Podawaj gorące granaty oblane sosem koperkowym z ziemniakami i surówką.
Składniki : kilka średnich ziemniaków trochę masła sól Sposób wykonania : Ziemniaki dokładnie umyj. Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i piecz około 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Im większe ziemniaki tym dłużej musimy je piec. Gdy są już miękkie wyjmij je z piekarnika, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, dopraw do smaku solą i na każdy plasterek połóż kawałek masła. Takie gorące ziemniaczki smakują wybornie ! Polecam ! :)
Składniki : 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 50 dkg serka mascarpone 20 dkg cukru 4 żółtka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wrzątku 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego 1 łyżka kawy instant 1 łyżka kakao Sposób wykonania : Żółtka utrzyj z cukrem na parze. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku, przestudź, dodaj do ubitych żółtek, ubij. Serek zmiksuj z masą żółtkową na jednolitą masę. Przestudzony napar kawy wymieszaj z likierem. Zanurzaj w nim biszkopty i wyłóż nimi dno małej, prostokątnej formy. Biszkopty przykryj połową masy, na niej poukładaj w małych odległościach namoczone biszkopty w kawie. Na wierzch wyłóż drugą połowę masy, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, za pomocą drobnego sitka oprósz ciasto kakao, a następnie posyp mieloną kawą. Pokrój deser na kwadraty.
Składniki : 1 kurczak 1 cytryna oliwa przyprawa do kurczaka papryka mielona słodka sól pieprz Sposób wykonania : Kurczaka umyj, oczyść, obsusz, natrzyj oliwą wymieszaną z przyprawami. Zawiń w folię lub folię aluminiową i włóż do lodówki na noc. Następnie kurczaka nadziej dokładnie umytą cytryną , przekłutą w kilku miejscach np. wykałaczką. Kurczaka zaszyj. Piec w piekarniku pod przykryciem, podlewając go od czasu do czasu oliwą z przyprawami. Pod koniec pieczenia odkryj go, aby kurczak uzyskał złocisty kolor i miał chrupiącą skórkę. Kurczaka podawaj z ziemniakami, ryżem i surówkami. Na półmisku możesz przed podaniem ozdobić go plasterkami cytryny, pomarańcza, kiszonymi ogórkami przekrojonymi na ćwiartki lub innymi warzywami.
Zbyt rzadką masę na pasztet, kotlety mielone, klopsiki itp. możemy zagęścić dodając zamiast bułki tartej kaszę mannę. Dzięki temu farsz będzie bardziej kleisty, a po usmażeniu, pieczeniu gotowe wyroby nie będą zbytnio twarde, będą się także mniej kurczyć. Warto pamiętać o tym podczas przygotowywania domowych wyrobów.
Aby łatwo zdjąć skórkę z papryki, trzeba włożyć ją do gotującej się wody i parzyć przez 5 minut. Po wyjęciu papryki z wrzątku przekrawamy ją na ćwiartki i zdejmujemy skórkę za pomocą np. noża.
Aby zneutralizować szkodliwe właściwości kawy, należy dodać do niej odrobinę sproszkowanego korzenia imbiru, który niweluje jej szkodliwe właściwości. Kawa ma przy tym ładny miły aromat. Nie dodajmy oczywiście zbyt dużo, bo wtedy kawa straci swój kawowy aromat.
Osoby, które mają w swym jadłospisie dużo potraw z soi, rzadziej chorują na choroby serca, cukrzycę, kamicę żółciową, nowotwory. Nie mają także kłopotów z układem trawiennym.
Warto więc wprowadzić do swojego jadłospisu soję. :)
Składniki : 60 dkg fileta z sandacza 4 żółtka 4 łyżki śmietany kremówki miękisz z całego chleba 2 łyżeczki tartego chrzanu skórka otarta z cytryny zielona natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania : Filety opłucz, oprósz pieprzem i solą. Połóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Miękisz chleba drobno pokrusz. Dodaj do niego śmietankę, żółtka, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny i chrzan. Wymieszaj dopraw do smaku pieprzem i solą. Przygotowaną masę wyłóż na filety, masę lekko dociśnij. Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i piecz około 35 minut, aż zrobi się skorupka i się leciutko zarumieni.
Zbyt intensywny zapach gotującej się kapusty możemy zneutralizować, jeżeli dodamy do niej kilka orzechów włoskich, albo uszczelnimy pokrywkę kładąc na nią ściereczkę nasączoną w wodzie z octem. Ściereczka nie może zbyt dużo zwisać, aby nie zapaliła nam się od ognia na kuchence ! Należy podwinąć jej rogi do góry i położyć na pokrywkę.
Składniki : 2 kg jabłek 2 kg gruszek 1 kg cukru 1 szklanka wody Sposób wykonania : Gruszki i jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki. Wsyp do garnka, wlej wodę. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną. Wsyp cukier i gotuj jeszcze około 25 minut. Mieszaj co kilka minut, aby się owoce nie przypaliły. Gorący dżem przełóż do małych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut.
Rada :jeśli chcesz, aby dżem miał gęstą konsystencję możesz dodać pod koniec gotowania środki żelujące do dżemów ( np. pektynę ) według przepisu na opakowaniu.
Składniki : 80 dkg wieprzowiny ( np. łopatki ) 2 średnie czerwone papryki słodkie 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 5 dkg masła 1 łyżka mąki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Mięso opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w kostkę. Oprósz mąką , przesmaż na połowie masła. Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem przez 20 minut na średnim ogniu. Na drugiej połowie masła podsmaż pokrojoną w paski paprykę , drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa razem z pomidorami wraz z zalewą , mieloną papryką słodką i ostrą , duś pod przykryciem jeszcze około 25-30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe.
Zamiast masła możemy użyć innego tłuszczu np. olej.
Składniki :na 2 bochenki 1 kg mąki pszennej 6 dkg świeżych drożdży 1/3 szklanki płynnego naturalnego miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 4 łyżki masła 1 szklanka świeżego mleka 5 dkg rodzynek 3 dkg płatków migdałowych 2 łyżki oleju sól Przygotuj również : 1 całe jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chlebka płatki owsiane, ziarno słonecznika Sposób wykonania : Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka, miodem, 6 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem, połącz z resztą mleka i resztą mąki. Dodaj rozczyn, wyrób ciasto. Dodaj sól, roztopione masło, sparzone wrzątkiem rodzynki i płatki migdałowe. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, uformuj 2 podłużne bochenki, włóż je do wysmarowanych tłuszczem foremek keksowych. Ciasto powinno wypełnić foremkę do około 1/2 wysokości. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem ( możesz posypać płatkami owsianym lub ziarnami słonecznika), włóż do nagrzanego piekarnika 210 C i piec około 45 minut. Taki domowy chlebek jest bardzo zdrowy i smaczny. Polecam. :)
Aby podczas krojenia cebuli nie łzawiły nam oczy, należy oddychać ustami, a nie przez nos.
Gdy będziemy oddychać tylko ustami, nasz nos będzie szczelnie zatkany, wtedy nie będziemy płakać podczas obierania lub krojenia cebuli. Warto pamiętać o tym podczas krojenia cebuli oraz przy jej obieraniu, zwłaszcza większej ilości np. podczas przygotowywania sałatek. :)
Składniki : na 6 porcji 1 kg flaków wołowych ( ugotowanych i pokrojonych w paski ) 75 dkg wołowiny rosołowej z kością 8 szklanek wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1 por 1 cebula 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5-6 ziaren pieprzu sól pieprz mielony zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania : Mięso wołowe i warzywa wraz z cebulą zalać wodą ( 8 szklanek ), dodaj ziarna pieprzu, sól, ugotuj rosół. Flaki wrzuć od wrzącej wody i zagotuj, po zagotowaniu wodę odlej. Czynność tę powtórz 3-4 razy. Gotowy rosół odcedzić, połączyć z flakami ( Z mięsa możesz przygotować nadzienie do pasztecików ). Tłuszcz ( masło lub margarynę ) rozpuść, wsyp mąkę , wymieszaj, smaż, aż zasmażka spieni się i zbieleje. Dodaj ją do rosołu z flakami. Flaki wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku mieloną gałką muszkatołową , majerankiem, mielonym pieprzem i solą , jeszcze raz zagotuj. Podawaj gorące z kromkami chleba lub bułką. Udekoruj zieloną natką pietruszki.
Na filmie poniżej dowiesz się jak łatwiej rozpalić drewno bez używania drogich rozpałek. Na pewno przyda Ci się to w życiu. Zapraszam serdecznie na film.
Składniki :na 5 porcji 5 polędwiczek wieprzowych 1 szklanka bulionu drobiowego (z kostki) 1/2 szklanki wytrawnego sherry sok i otarta skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanych zielonych listków szałwii sok z cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej sól pieprz 1 średnia pomarańcza kilka zielonych listków do dekoracji Sposób wykonania : Umyte i osuszone mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. W rondlu stop masło, zarumień polędwiczki ze wszystkich stron. Wlej sherry, oraz bulion. Dodaj posiekany czosnek, szałwię oraz skórkę z pomarańcza, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przewróć mięso na drugą stronę. Miękkie mięso wyjmij, połóż na półmisek, trzymaj w cieple. Sos przetrzyj przez sito, zagotuj. Mąkę dokładnie wymieszaj z sokiem z pomarańcza, wlej do sosu, mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki polej przygotowanym sosem, udekoruj ćwiartkami pomarańcza i zielonymi listkami szałwii. Pozostały sos podaj na stój w sosjerce.
Składniki : na 4 porcje 50 dkg wątróbki drobiowej 6 suszonych moreli 1/2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki masła 1 łyżka musztardy sok z cytryny mąka sól Sposób wykonania : Wątróbkę opłukać ( np. na sitku lub cedzaku pod bieżącą wodą ), usunąć żyłki, osuszyć, obtoczyć lekko w mące, zrumienić na maśle. Suszone morele zalej winem, podduś pod przykryciem, aby zmiękły. Dodaj zarumienioną wątróbkę wraz z tłuszczem na którym była smażona. Dodaj musztardę , dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Duś wszystko razem pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Podawaj gorące do drugiego dania z ziemniakami i surówką.