sobota, 12 sierpnia 2017

Zdrowy dżem z owoców aronii.







Składniki :
2 kg aronii
1 kg cukru
Sposób wykonania :
 Owoce aronii przebierz, opłucz na sicie pod bieżącą wodą. 2/3 owoców zmiażdż, resztę pozostaw w całości. Wrzuć aronię do rondla, dodaj cukier, postaw na niedużym ogniu, zagotuj, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Gotuj powoli, co pewien czas mieszając, do momentu, aż owoce będą szkliste, a masa troszkę zgęstnieje. Gotowy dżem wyłóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 5-10 minut. Gotowy dżem przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. 
 Dżem z aronii ma nieco cierpkawy smak, jeśli chcesz go nieco zniwelować dodaj do gotującej się aronii 2-3 obrane jabłka lub gruszki. 
 Jeśli chcesz, aby Twój dżem miał gęściejszą konsystencję możesz pod koniec gotowania dodać 1 opakowanie pektyny wymieszane z niedużą ilością cukru przeznaczonego w tym przepisie. Gdy dodasz pektynę to nie musisz długo gotować dżemu, bo pektyna sprawi, że dżem zgęstnieje bez długiego gotowania.

 Dżemem tym możesz smarować bułeczki, pieczywo itp. jest zdrowy.


                   Życzę smacznych przetworów !


    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz