Składniki:
2 kg aronii
50 dkg cukru
1/2 l wody
Sposób wykonania :
Aronię oczyść, opłucz, wsyp do rondla, zalej wodą. Rondel postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj przez 5 minut, następnie zdejmij z ognia i zostaw na 10-15 minut. Po tym czasie przecedź owoce przez gęste sitko lub gazę. Dokładnie wyciśnij cały sok z owoców. Do ciepłego soku wsyp cukier, wymieszaj, aby się rozpuścił. Sok rozlej do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Gazę możesz przywiązać sznurkiem |
W ten sposób wyciśniesz aronię do ostatniej kropli ;) |
Tutaj dowiesz się o zdrowotnych właściwościach soku z owoców
aronii : sok z aronii
Życzę zdrowia !
Oj, jak ja dawno aronii nie widziałam...
OdpowiedzUsuńA so? Idealny!
:)