niedziela, 27 sierpnia 2017
Dżem pomidorowy z cytryną.
Składniki : na około 5-6 słoiczków
1 kg czerwonych pomidorów
1 kg cukru żelującego 1:1
otarta skórka i sok z 2 cytryn
Sposób wykonania :
Pomidory umyj, pokrój na kawałki, usuń twarde białe zgrubienia od ogonka. Zmiksuj blenderem na gładką papkę wlej do rondla. Cytryny umyj dokładnie szczoteczką , sparz wrzątkiem, skórkę otrzyj na tarce ( na tej stronie na której trzesz ziemniaki na placki ziemniaczane ), wyciśnij sok. Otartą skórkę i sok dodaj do pomidorów, wsyp cukier żelujący i wymieszaj wszystko dokładnie razem. Naczynie przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Następnie rondel postaw na małym ogniu, doprowadź do zagotowania. Gotuj przez 4-5 minut, cały czas powoli mieszając drewnianą łyżką. Gorącą masę przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-10 minut. przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu ( piwnica, spiżarnia ).
Życzę udanych i smacznych przetworów !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz