poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Konfitura malinowa z czekoladą.







 Konfitura o ciekawym malinowo - czekoladowym smaku. 

Składniki :
1 kg malin
50 dkg cukru żelującego
2 łyżki nalewki malinowej
10 dkg czekolady gorzkiej
Sposób wykonania :
 Maliny opłucz, osącz z nadmiaru wody, wsyp do rondla. Dodaj cukier żelujący, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Od czasu do czasu zamieszaj. Nie przerywając mieszania gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty tak, aby na powierzchni konfitury pojawiły się pęcherzyki powietrza. Następnie zdejmij z ognia, wlej do konfitury nalewkę malinową i dodaj startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut. Jeszcze ciepłe słoiki obróć do góry dnem. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 


                            Życzę smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz