sobota, 26 sierpnia 2017
Dżem borówkowy.
Składniki :
2 kg borówek
1 kg cukru
Sposób wykonania :
Owoce przebierz, opłucz na sicie, osącz z nadmiaru wody. Jagody wsyp do rondla, zasyp cukrem i odstaw na kilka godzin ( np. na noc ), aby owoce puściły sok. Następnie postaw rondel na małym ogniu i doprowadź do zagotowania. Gotuj, co pewien czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący dżem rozlej do słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut.
Rada : Jeśli nie chcesz długo gotować owoców możesz dodać do dżemu jedno opakowanie pektyny ( 30 g ). pektynę przed wsypaniem do masy wymieszaj z niewielką ilością cukru, aby nie zrobiły się grudki.
Życzę udanych przetworów !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz