Składniki :
2 kg dojrzałych gruszek
2 średnie cytryny
1 kg cukru
1 laska wanilii
20 dkg dobrego świeżego masła
Sposób wykonania :
Gruszki opłucz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Owoce wsyp do miski, skrop je sokiem wyciśniętym z cytryn, wymieszaj dokładnie z pokrojonymi gruszkami. Odstaw na 10-15 minut. Do rondla wsyp cukier, postaw na niedużym ogniu i ogrzewaj tak długo, aż zrobi się karmel ( cukier się rozpuści i zbrązowieje ). Mieszaj, aby cukier się nie przypalił. Następnie dodaj do karmelu masło i ziarenka wyjęte z laski wanilii. Wsyp gruszki i smaż na małym ogniu. Konfitura będzie gotowa, gdy masa zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 10-15 minut. Gotową konfiturę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Konfitura z gruszek to doskonały dodatek do twoich ciast, lodów, oraz kanapek.
Smacznego !
oj z chęcią zrobie taką konfiture, uwielbiam gruszki!:)
OdpowiedzUsuń