Składniki :
1 l borówek leśnych
1 l jeżyn leśnych lub ogrodowych
60 dkg cukru
2 szklanki wody
3 goździki
Sposób wykonania :
Jeżyny opłucz na sicie, osącz z nadmiaru wody, wsyp do rondla. Zalej wodą , wrzuć goździki, postaw na niewielkim ogniu, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż owoce zmiękną , rozgotują się. Goździki usuń, jeżyny przetrzyj przez gęste sitko. Na sicie powinny zostać tylko pestki z jeżyn. Do przetartego soku dodaj cukier, zagotuj, pamiętając, aby od czasu do czasu zamieszać. Teraz zmniejsz płomień, wsyp opłukane i osuszone borówki, zagotuj. Gotuj przez 2 minuty na niewielkim ogniu. Zdejmij z ognia, przykryj ściereczką , odstaw do następnego dnia. Następnie konfiturę doprowadź do wrzenia, smaż na średnim ogniu nie dłużej niż 5 minut. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 90-95 C. Ciepłe słoiki obróć do góry dnem. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu nie dłużej niż 12 miesięcy.
Borówka leśna |
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz