Puszysty tort biszkoptowo-czekoladowy.
Składniki : na dużą tortownicę 32 porcje
biszkopt jasny 1 krążek:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta kurkumy gdy mamy jasne żółtka
biszkopt czekoladowy :
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa czekoladowa:
50 dkg miękkiego masła
20 dkg cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki spirytusu
olejek rumowy
przygotuj również :
polewę czekoladową
biały kokos
2 łyżki rzadkiej marmolady
Sposób wykonania :
Pieczemy dwa krążki jasnego biszkoptu.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochę cukru, dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do ubitych białek lekko mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy wyścielonej papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i pieczemy na złoty kolor około 20 minut.W ten sam sposób pieczemy dwa krążki jasnego biszkoptu.
Biszkopt czekoladowy robimy w ten sam sposób, ubijamy białka,dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao. Przesiewamy i dodajemy na końcu do ubitych jajek. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy . Gotowe trzy krążki odkładamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotujemy sobie krem do naszego tortu.
Miękkie masło wkładamy do miski, ucieramy na puszystą masę. Cukier oraz jajka wsypujemy do drugiej miski i ubijamy na parze co całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie studzimy do temperatury 35 C. Przestudzoną masę jajeczną wlewamy cienkim strumieniem do utartego masła, ciągle mieszając. Kakao zaparzamy odrobiną wrzątku, studzimy i dodajemy do kremu. Dodajemy aromat rumowy, spirytus i mieszamy do całkowitego połączenia się wszystkich składników kremu. Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji.
Gotowym kremem przekładamy nasz tort w następujący sposób :
biszkopt jasny
krem czekoladowy
biszkopt czekoladowy
krem czekoladowy
biszkopt jasny
Boki tortu smarujemy cienko kremem i obsypujemy białym kokosem.
Górę tortu smarujemy cieniutko miękką marmoladą i oblewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy nasza polewa już całkiem zastygnie, przystępujemy do zdobienia tortu. Odłożony wcześniej krem nakładamy do worka z karbowaną końcówką i zdobimy nasz tort. Możemy robić różnego rodzaju bombki, różyczki itp. według naszych zdolności artystycznych i własnego pomysłu. Tort możemy troszkę na ponczować , ale ja tego nie robię bo i tak jest puszysty i miękki.
Gotowy tort kroimy na porcje za pomocą noża.
Tutaj znajdziesz wskazówki jak kroić ciasta i torty :
http://krzyskuchnia.blogspot.com/2014/02/jak-kroic-ciastaaby-nie-przyklejay-nam.html
Rada : Jeśli nie masz rzadkiej marmolady, możesz dodać do twardej marmolady trochę przegotowanej letniej wody i dokładnie wymieszać na papkę. :-)
Życzę udanych wypieków !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz