Piernik z dżemem truskawkowym.
Składniki :
Ciasto :
12,5 dkg margaryny
1/2 słoika dżemu truskawkowego
14 łyżek mąki
7 łyżek cukru
7 łyżek mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka sody
2 całe jajka
1 cukier waniliowy ( 1,6 dkg )
Przełożenie :
1 słoik dżemu truskawkowego
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich ( posiekanych dość grubo )
Dekoracja :
1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
wiórki kokosowe białe ( lub posiekane grubo orzechy włoskie albo migdały )
Sposób wykonania :
Ciasto : Cukier, dżem, cukier waniliowy, mleko, margarynę i kakao zagotować i ostudzić. Dodać jajka, wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sodę , przyprawę do piernika, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Blachę wyścielić papierem, wylać gotowe ciasto i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około40 minut. Po upieczeniu, przestudzić i przekroić ciasto na pół.
Przełożenie : Rodzynki namoczyć w letniej przegotowanej wodzie kilkanaście minut, odsączyć. Orzechy grubo posiekać. Następnie rodzynki i orzechy wymieszać z dżemem. Przełożyć piernik dżemem z bakaliami. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu i oblać nią całe ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi grubo orzechami włoskimi, albo płatkami migdałami. Odstawić do zastygnięcia polewy w chłodne miejsce. Gotowe ciasto pokroić na porcje.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz