Rabarbar - wzmacnia skórę i włosy oraz łagodzi stres.
Zawarte w nim kwasy cytrynowy i jabłkowy mogą łagodzić objawy trądziku, wzmacniają skórę i włosy. Witamina C i kwas foliowy korzystnie działają na odporność, a witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego, a tym samym działają uspokajająco i pomagają łagodzić objawy stresu. Młody rabarbar możemy jeść na surowo, jednak lepiej go piec, gotować lub dusić. Doskonale nadaje się do komputu.
Najsmaczniejsze są odmiany, które mają łodygi o intensywnym, czerwono-krwistym kolorze.
Surowy lub przetworzony jest polecany osobom, które jedzą dużo mięsa, wędlin oraz jajek. Produkty te bowiem zakwaszają nasz organizm, a rabarbar działa przeciwnie- alkalizująco.
Krzewy rabarbaru |
Pamiętaj : warzywa to zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz