Kotleciki marchewkowe.
Składniki : na 6 porcji
1,20 kg średniej marchewki
10 dkg kaszy manny
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju
sól
kilka zielonych gałązek pietruszki, koperku lub ziół - dekoracja
Sposób wykonania :
Marchewkę obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Ugotowaną marchewkę pokroić w zapałkę , lub zetrzeć na tarce, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać gorące mleko, zagotować. Stopniowo wsypać kaszę mannę , ciągle mieszając. Gotować przez 10-15 minut. Gdy masa ostygnie do temperatury 35 C doprawić solą do smaku, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Uformować nieduże kotleciki ( po 2 na porcję ) i obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gorące kotleciki rozłożyć na talerzyki, przybrać zielonymi ziołami lub pietruszką i podawać ze śmietaną.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz