Składniki :
75 dkg mąki
60 dkg miękkiej margaryny
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem lub marmolada - do przekładania
cukier puder lub polewa czekoladowa - do dekoracji
Sposób wykonania :
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Dodać margarynę , posiekać nożem na małe kawałki. Dodać żółtka. Zagnieść wszystko razem na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 30 minut. Wałkować cieniutko ( około 2 mm ), podsypując kilka razy mąką , aby się nam nie przykleiło ciasto. Wykroić foremkami ciastka i układać na blaszkę. Blaszkę można cienko posmarować tłuszczem , ale nie musimy, bez smarowania ciastka nie powinny się nam przykleić. Piec w temperaturze 180 C przez około 15 do 20 minut na jasno złoty kolor. Po upieczeniu przestudzić i składać po dwa przekładając kremem lub marmoladą.
Górę ciastek posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową i posypać dekoracyjną posypką.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz