niedziela, 15 grudnia 2013

Polewa czekoladowa ekspresowa !




Polewa czekoladowa ekspresowa.

Składniki :
10 dkg czekolady gorzkiej
4 dkg margaryny ,, Palma ,, lub tłuszcz ,, Planta ,,
Sposób wykonania :
 Margarynę rozpuścić w małym garnku na małym ogniu cały czas mieszając, aby nasza margaryna nam się nie zagotowała ( możemy też włożyć garnek do gorącej wody, ale wtedy musimy uważać żeby nie wlała nam się woda do środka  naszego garnka ! ). Gdy już całkowicie margaryna się nam rozpuści wsypujemy do niej czekoladę połamaną na drobne kawałki. Dalej mieszamy cały czas, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gorącą polewą oblewamy nasze ciasta i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. W ten sposób przygotowana polewa zawsze nam się uda i nie zajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie ,,Planty,,
 Możemy zrobić też w ten sam sposób polewę czekoladową białą , wtedy zamiast czekolady gorzkiej dajemy czekoladę białą.

                                                                                 

Rada : Nigdy nie używajmy do robienia polewy najtańszych margaryn ! Zawierają one bardzo dużo wody, a mało tłuszczu i dlatego są tak tanie ! Wtedy nasza polewa może nam nie zastygnąć, albo nie połączy się dokładnie z czekoladą ! Zrobi się tzw. ,, siara ,, 


                                                                                                                              
                         Smacznego !!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz