Karp |
Karp nadziewany z pieczarkami.
Składniki :
Farsz :
20 dkg filetów rybnych
15 dkg pieczarek świeżych
włoszczyzna
2 średnie cebule
4 łyżki kaszy manny
1 jajko
2 łyżki masła
ziele angielskie
sól
przyprawa ziołowa
pieprz czarny
Karp :
1 karp ( około 1,5 kg )
3 łyżki żelatyny
folia aluminiowa
Sposób wykonania :
Farsz : Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać około 2 litrami zimnej wody. Następnie dodać opłukane filety rybne i przyprawy. Wywar gotować przez 30 minut, a następnie wyjąć warzywa, rybę i przecedzić. Filety zemleć lub rozdrobnić w mikserze. Pieczarki opłukać, kilka pokroić w grube plastry, a resztę drobno posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. Wymieszać z ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. Dodać jajko, kaszę sól i pieprz, wymieszać.
Karp : Karpia sprawić, opłukać i pokroić w dzwonka. Dzwonki karpia napełnić farszem, pozszywań końce dzwonka. Rybę złożyć w całość, zawinąć ciasno w folię aluminiową , nakłuć w kilku miejscach. Rybę włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowane dzwonki ostudzić, osączyć, ułożyć na półmisku. Ozdobić plasterkami pieczarek. Wywar jeszcze raz przecedzić, wymieszać z żelatyną , podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny ( nie gotować ! ), przyprawić do smaku i ostudzić. Następnie tężejącą galaretką zalać rybę i odstawić, aby galaretka całkiem stężała.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz