niedziela, 1 grudnia 2013

Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie.


Dżem truskawkowy.

Składniki :
2 kg świeżych truskawek
1 kg cukru
1 szt. dżemixu lub pektyny  ( 30 g)
1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny )
Sposób wykonania :
 Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo, ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę. Stawiamy na mały ogień i gotujemy 5 minut. Dżemix  lub pektynę mieszamy dokładnie z 1 szklanką cukru. Pozostały cukier wsypujemy do gotujących się truskawek i mieszamy, aby się rozpuścił. Następnie wsypujemy dżemix wymieszany z cukrem i kwaskiem cytrynowym, mieszamy dokładnie i doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka, napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem.  :-) Jest to bardzo wygodny sposób, nie brudzimy wtedy słoików i nie poparzymy się gorącym dżemem lub sokiem. Koniecznie za pasteryzujmy nasz dżem przez 15 minut ! Ja dawniej nie pasteryzowałem i nie które słoiki mi fermentowały. Teraz nie mam już z tym żadnych problemów.



Rada : Nie gotujmy nigdy długo naszego dżemu,bo truskawki stracą wszystkie witaminy! Wystarczy tylko kilka minut,lepiej je później za pasteryzować i nie będą nam na pewno fermentować w trakcie przechowywania !

                                                                                           

                         SMACZNEGO !

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz